Velika Planina

July 12, 2017

Tudi letos smo preživljali čudovite umirjene dni v planinah. Kdor nas pozna, ve, da naše poti velikokrat peljejo po manj turističnih poteh in čeprav so trume ljudi ta konec tedna drle v te konce, je bil njihov cilj predvsem najbolj oglaševani del Velike Planine, Planšarski domovi itd. Kljub temu pa ta konec planin ponuja še veliko lepih kotičkov in krajev, kjer je popoln mir in kjer vlada pristen planinski utrip.  Z najinima škratoma smo jih malo raziskovali in predvsem preživljali dragocen dužinski čas skupaj. Nekaj utripov pokažem tukaj :)Zjutraj so nas razveselile krave, ki so se pasle tik ob hiši, kar je navdušilo predvsem otroka :)
Hrana za veverico, ki je v deževni plohi prišla vedriti in glodati oreščke. Medtem, ko je bil v dolini vročinski val, smo imeli sončno in tudi deževno vreme in srečo z bolj prijetnimi temperaturami.Jutranji sprehod z otroki - navsezgodaj smo šli po domače mleko in skuto na sosednjo planino.
Žalostno dejstvo je, da se mladi vedno manj želijo ukvarjati s kravami in je zato krav na planini vse manj. Zaradi velikega oglaševanja same planine, vedno manjšega števila krav in ogromnega števila obiskovalcev, med katerimi hoče večina dobiti domač sir in mleko pa je baje v ponudbi planinskih koč veliko manj njihovega lastnega mleka in mlečnih izdelkov, zato jih veliko mleko vozi kar iz doline. Vseeno pa je nekaj oddaljenih planšarij, kjer je še vse po starem. Venadar pa so tudi tu verjetno le še zadnje generacije pravih planšarjev.

  


Piškot za motivacijo in moč za hojo Po mleko in skutoPo planini je bilo polno ogromnih mravljišč


Meja med Veliko Planino in planino Konjščico, ki ju ločuje velika bodeča žica


Krave na kmetiji so prijazne in so se prišle pobožat


Lanskoletni teličekIn letošnji, tritedenski teliček s hrapavim jezičkom je hčerko popolnoma osvojil 
Na poti nazaj je naš najmlajši zaspal, žal nimamo gorskega nahrbtnika, kar takšna pohajkovanja precej oteži :( 
Skuta z mojo marelično marmelado za zajtrk


Ješprenj z blitvo, korenjem, kislim zeljem in klobaso za kosilo :PSkuta s sadjem in čaj za večerjo


Večerni sprehod iz Velike Planine
Morda ti bo všeč še

0 comments

Smo tudi na Facebooku :)