Grške palačinke (brez jajc in mleka) in otroške kuharske knjige in pripomočki

March 03, 2017


Tople pomladanske dni izkoristimo za pobeg v naravo, doma pa pripravljamo različne zanimive malice. Naša starejša zelo rada kuha in to popolnoma brez kakršnekoli spodbude; kar sama začne mešati različne sestavine z namenom, da bi nekaj skuhala in ponavadi vsakokrat naredi v kuhinji en mali nered.
Moje prepričanje je, da je treba otroško radovednost spodbujati in mu dati priložnost, da se preizkusi v vsem, kar je konstruktivnega pa četudi to prinese malo več pospravljanja.

To njeno zgodnjo strast poskušam malce usmerjati s tem, da ji pokažem preproste recepte in potem skupaj zbereva, kaj bi skuhala. Pri tem ji pustim, da čimveč stvari naredi samostojno (npr. strese sestavine v skledo, ubije jajca, mešanje itd.), pri nevarnih stvareh (štedilnik) pomagam jaz. Zares rada kuha in se velikokrat pridruži kateremu od naju in pomaga. Nikoli nismo imeli kupljene lesene ali plastične kuhinje za otroke, ker so bili vedno vključeni v pravo kuhinjo, pa četudi je s tem bilo potem malo več za pospravljati. :)

Nekaj pripomočkov, ki jih imamo pri nas doma v kuhinji in so v uporabi, ko otroci kuhajo:


Seveda obstajajo še kakšne bolj za otroke primerne stvari, ampak to imamo mi :)

Plastični nož - vem, da obstajajo montessori noži, ki jih posebej prodajajo za otroške roke, ampak tale nož se je izkazal za zelo priročnega in oblika je kot pri pravem nožu, je precej oster, ampak si ne predstavljam, da bi se kdo z njim lahko urezal. Je varen :)

Zajemalo - primerno za jemanje raznih stvari iz vrečk, npr. moka, sladkor itd., da se ne raztresa preveč naokrog.

Lopatka za torto - za serviranje

Mešalka - za mešanje sestavin - večinoma jo uporabljamo za mešanje suhih sestavin

Ročna mešalka - uporabljamo jo za mešanje mokrih sestavin - meša se s potiski navzdol in je zelo primerna za hitro stepanje jajc, smetane, mešanje omak ipd. Je bolj za manjše količine, zato je ravno pravšnja za otroško kuhinjo.

Merilne žličke - primerne so za kakšne tuje recepte, pa tudi za zajemanje manjših količin iz kozarcev.

Merica za špagete - pokaže, koliko špagetov je dovolj za toliko in toliko jedcev :) Ker so špageti pri nas pogosto na meniju, ko kuhajo otroci, je to zelo uporaben instrument.

Silikon za luščenje česna - Zelo uporaben pripomoček, čeprav večinoma otroka uživata, ko lahko kar z rokami oluščita česen.

Mrežica za zajemanje - Namesto odlivanja, lahko otrok testenine ali krompir pobere iz vode s to mrežico. Seveda pod nadzorom odrasle osebe, ki pazi, da vseeno ne bi prišlo do kakšne nesreče.

Podstavek - smo jih sami izdelali iz malih deščic

Ribežen - Ležeči ribežen je zelo priročen, ker ga med ribanjem ni treba držati, tako kot se mora držati pokončnega. Primeren je za vse stvari, ki jih odrasli nasekljamo, otrok pa tega še ne more, zato npr. čebulo in podobno kar nariba.

Nekaj naših knjig z otroškimi recepti:

  • Nič lažjega od kuhanja - kuharska knjiga za otroke (Pavla Robnik Filipič) z ilustracijami Matjaža Schmidta 
  • Moja knjiga o piškotih (Nickelodeon - spuži kvadratnik)
  • 120 zgodovinskih projektov (sicer ni ravno kuharska knjiga, vsebuje pa kar nekaj preprostih  receptov, ki jih lahko naredi otrok sam :)Najbolj smo preizkusili prvo knjigo - nekateri recepti pa so postali stalnica, ko se najmlajši lotijo kuhanja.Eden od lahkih receptov se mi zdijo tudi grške palačinke iz zgodovinske knjige. Pravzaprav je recept tudi zelo okusen (drugače ne maram preveč raznih 'alternativnih' palačinkarskih receptov, ker mi nikoli niso tako dobri kot tiste dobre stare klasične palačinke, ampak tale recept je vreden ponovitve :) ).

V skledi zmešaj 8 žlic medu.
Moko presej v veliko posodo in med mešanjem vlivaj vodo.
Zamešamo tekoče testo.
Testu z žlico postopoma dodajamo med.
Z vilicami mešamo, dokler ni testo brez grudic.
Popečemo na olju kot klasične palačinke.
Dodamo pražen sezam.

Morda ti bo všeč še

0 comments

Smo tudi na Facebooku :)