Skrb za domačo žival - hrček in otrok

February 02, 2017

Pri naši hiši imamo kar nekaj kosmatincev in hrček je eden izmed njih. To je naš prvi skupni hrček, sama pa imam z njimi že izkušnje, saj sem kot otrok že imela hrčke in imam na njih zelo lepe spomine. Mislim, da je to odlična živalica za otroka, v starosti od 4 let naprej. Rokovanje in skrb za hrčka prinaša kar nekaj veselja in majhnih odgovornosti. Bolj kot pri psu ali mački, je pri hrčku pomemben nežen in počasen dotik, otrok se mora popolnoma umiriti, da se lahko približa hrčku. Urejanje kletke je zelo sproščujoče opravilo, ki ga lahko prepustimo otroku.

Pri nas se dobi sirijske hrčke - zlate hrčke in ruske hrčke. Jaz imam boljše izkušnje z zlatimi hrčki, zato smo se tudi tokrat odločili za njega. Zlati hrček je od ruskega hrčka precej večji in počasnejši, zato ga je lažje prijemati in se igrati z njim. Ruski hrčki so zelo hitri in bolj krhki, jih pa imaš lahko več v eni kletki, medtem ko so zlati hrčki samotarji in če imaš v kletki več kot enega, se lahko med seboj stepejo tudi tako, da pride do usodnih poškodb.

V našo hišo je tale hrček prinesel veliko veselja :)

Nekaj o opremi za hrčke:

- Plastična kletka: Imam izkušnje tudi z žičnatimi, ampak se pri žičnatih bolj raztresa naokrog stelja, pri plastičnih je tudi manj prepiha, če pozimi zračimo, ni dobro, da je kletka na prepihu. Večja ko je kletka, manj pogosto je treba menjavati celotno steljo. Dobre plati žičnate kletke so, da lahko uporabiš več dodatkov, ki se lahko pritrdijo med žice, vseeno pa se tudi za plastične kletke dobi veliko enako dobrih in kvalitetnih dodatkov.

- Stelja: Mi uporabljamo žaganje in lanen posip, ki odlično vpija vonjave in je še posebno mehak. Za gnezdo mu nastavimo pest sena, gnezdo pa si oblikuje sam :) Odsvetuje se bombažna vlakna za gnezdo, saj lahko hrčku zamašijo obustne vrečke, vlakna lahko povzročijo tudi zadušitev, ker se lahko ovijejo okoli vratu. Na splošno se je dobro izogibati bombažnim izdelkom za hrčke, čeprav jih je mogoče kupiti tudi v naših specializiranih trgovinah, kjer jih prodajalci celo priporočajo.

-Kotni wc: Hrček se bo navadil hoditi lulat v pesek in ne bo nobenega lulanja po žaganju in posledično smradu, vsekakor nujen del opreme, kletka je s tem veliko bolj higienična.

- Kolo: Hrček v naravi preteče veliko kilometrov na dan in kolo je obvezen del opreme. Dobijo se tiha kolesa, ki ne delajo nobenega hrupa (ta zelen v naši kletki je tiho kolo, v kletki ima pa tudi kolo, ki je prišlo zraven kletke, ampak uporablja samo tihega.) Žičnata kolesa se odsvetujejo, ker si hrček v njem lahko poškoduje tačke.

- Hišica: Pri nas je sicer bolj za okras, hrček ni velikokrat notri, gnezdo si naredi v najbolj temnem kotu kletke, če pa tega ne bi bilo, bi pa zagotovo tudi hišica bila v uporabi. Dobijo se različne hišice tudi iz bolj naravnih materialov.

- Grizala: Pri nekaterih kletkah dobiš zraven plastična grizala, ki jih ne priporočam. Tudi v naši kletki so bile zraven majhne plastične palmice, ampak sem jih takoj odstranila, ker plastični delčki lahko povzročijo poškodbe. Dobijo se naravna grizala iz buče, lesa ali pa posebni kamni za grizenje.

- Igrače: Hrčku so zelo zabavni raznorazni poligoni, ki se jih ali kupi ali pa naredi iz materialov, ki jih imamo doma. Takole je hčerka naredila poligon našemu hrčku. Zanimivo mu je, če vmes skrijemo kakšne priboljške, dobi se cela vrsta priboljškov, od posušenih žuželkic, hroščev do arašidov in drugih semen, posušene trave in piškotkov.

- Hrana: Kupijo se posebne mešanice semen za hrčke, ki se cenovno ne razlikujejo veliko, po mojih izkušnjah tudi v samem odzivu hrčka na različne znamke hrane ni bilo nobene razlike.

- Voda: Vodo je treba menjavati vsak dan.  Kakšen vikend bo hrček čisto lepo zdržal tudi brez menjavanja vode, jaz mu ponavadi v takem primeru nastavim poleg pokončnega stojala za vodo še vodo v ležeči posodici in seveda malo več semen natresem v posodico za hrano. Za daljše odsotnosti pa je potrebno poprositi nekoga, ki bo hrčku hodil menjavat vodo in hrano. :)   


Knjige o hrčku dajo polno idej za skrb in igro s hrčkom in ker je v njih veliko slikovnega materiala, so zelo primerne tudi za otroke. 

Morda ti bo všeč še

1 comments

Smo tudi na Facebooku :)