Kaj beremo

April 24, 2015

Tokrat spet ena objava o knjigah, ki jih beremo in so se nam vtisnile v spomin. Nekako vsaka dva tedna gremo v knjižnico in si izposodimo različne knjige, ki nam pridejo pod roke. Tokrat je na vrsti tudi Velika knjiga o družinah (Hoffman, Asquith)


Knjiga je polna lušnih slikic na temo raznolikosti obrazov, starosti, spolov, poklicev, hišnih ljubljenčkov, prebivališč, prevoznih sredstev, praznikov itd.


Različne sorodstvene vezi...


Različna prevozna sredstva...


Takole si hčerka pripravi bralni kotiček zunaj vsakič, ko je lepo vreme. Včasih si pogrne dekico na travi pod drevesom, včasih na trdi podlagi... Ven prinese knjigice po njeni izbiri in potem bereva.


Zelo všeč ji je tudi knjiga Polž na potepu na kitovem repu (Donaldson, Scheffler), avtorja Zverjasca, ki pa ji ni bil preveč všeč. Tudi meni je tale polž bolj všečna knjigica :)


Skozi zelo simpatične rime in preprosto zgodbico si malček bogati besedni zaklad.


Pa tudi ilustracije so zabavne in prijazne :)


Na prvi pogled malce manj simpatične ilustracije so v tej knjigi avtorja zelo uspešne knjigice o Lačni gosenici, ki se je spomnim, da so jo še nam kot majhnim otrokom brali v vrtcu. Knjige tega avtorja ima naša malčica blazno rada. Tokrat smo si izposodili Od glave do peta (Carle).  Ta avtor je za svoje ilustracije in knjige prejel veliko priznanj, njegove ilustracije pa so v bistvu kolaži, kosi papirja, ki jih je najprej ročno pobarval, nato pa izrezal in na ta način skupaj sestavil različne slike. 


V veliko njegovih knjigah srečamo posebne učinke, tako kot pri Zelo Lačni gosenici, kjer so v knjigi strani listov različnih velikosti in razne luknjice in špranje, uporablja pa tudi zvočne in svetlobne učinke, vendar tale knjiga nima nobenih učinkov, je pa zanimiva iz vidika oponašanja različnih živali.


Otrok lahko gleda slike in oponaša obnašanje različnih živali.


Uspeli smo dobiti še nekaj knjig Richarda Scarryja, ker je hčerkica velika oboževalka knjigic tega avtorja, bom tukaj strnila nekaj besed še o teh novih knjigicah. Tokratne pridobitve, ki so pri nas sicer že kar nekaj časa, vendar o njih še nisem nič pisala, so:

Planes and Rockets and Things That Fly
Best Word Book Ever
What do people do All day?


Vse knjige so novejši ponatisi, npr. Best word book ever se v nekaterih malenkostih razlikuje od knjige iz našega otroštva, npr. nekateri poklici so malce posodobljeni in še nekatere druge slike malce drugačne kot v originalni verziji od takrat, ko smo bili še mi majhni. Ta knjiga je po mojem mnenju najboljša Scarryjeva 'vstopna' knjiga, saj je vsebinsko in slikovno med bolj preprostimi in razumljivimi. 

Preostali dve knjigi sta bolj tehnični, morda za malce večje otroke, sličice se namreč še veliko bolj vsebinsko povezujejo kot v vseh Scarryjevih knjigah, ki sem jih do sedaj opisala, tudi veliko bolj nadrobno so narisane in vsebujejo veliko tehničnih stvari in raznih drobnih malenkosti, 'ki štejejo'. Naši je zelo zanimivo poglavje o obdelavi lesa, ki vse od začetka opisuje, kako iz drevesa nastane nek izdelek, npr. papir in podobno. 


Podrobno orisana notranjost žage, nadaljuje pa se z opisom pridelave papirja iz lesa.


Opisan je tudi obisk bolnice skozi oči otroškega bolnika (zajčice), ki je bila v bolnišnico sprejeta zaradi odstranitve mandljev. Medtem, ko je zajčica operirana, pa je v bolnišnico sprejeta tudi njena mamica, ki tačas rodi bratca. To poglavje je hčerkici še posebno všeč.


Tu pa je izsek iz knjige Planes and Rockets and Things That Fly, podrobno opisuje, kako npr. letalo leti. Skratka obe knjigi skozi zelo zabaven in simpatično prisrčen način razlagata precej resne in zadeve, ki znajo človeka dolgočasiti, Scarry pa naredi vse skupaj zelo zanimivo in zabavno poučno. Vsekakor priporočam :)


Morda ti bo všeč še

0 comments

Smo tudi na Facebooku :)