Letošnje bezgove uhljevke

February 28, 2015

Med vožnjo na sovoznikovem sedežu vedno, ko se peljemo skozi kak gozd ali mimo kakšnih dreves, opazujem, če bom videla kakšne gobe ali kakšno užitno rastlino. Kljub visoki dioptriji sem letošnje bezgove uhljevke opazila kar iz avta. Potem smo ustavili, skočili ven in začela se je naša prva letošnja nabiralniško - pohajkovalna dogodivščina. 


Bezgove uhljevke so zanimive in okusne usnjate gobe z zdravilnimi lastnostmi. Veljajo za zdravilne gobe in užitne so tako surove (kot žvečilka) in tudi toplotno obdelane. Meni so najbolj všeč kar samostojno - pečene z začimbami, uporabljamo pa jih lahko v kitajskih jedeh, zelenjavnih omakah in raznih rižotah. Najdemo jih lahko v vsakem mesecu, najbolj vidne pa so v vlažnejših obdobjih, saj se v suši kar nekako potuhnejo in jih je težje opaziti. Posušene so trde in 'zbite' skupaj, v vlažnem pa so mehke in izgledajo kot kakšno uho - uhljate in usnjate, tudi na otip so kot kakšno tanko uho. Veljajo za precej pogoste gobe, čeprav jih jaz v naših koncih redkokje najdem.

Tudi lani sem pisala o njih: bezgove uhljevke

Pa še nekaj utrinkov hčerkinega ukvarjanja z lužo, ki jo je našla na poti. Zelo lepo jo je bilo opazovati pri spontani igri v naravi :)


Morda ti bo všeč še

0 comments

Smo tudi na Facebooku :)