Naj otrok sodeluje pri pripravi hrane

January 04, 2015

Kot že vsaki prazniki, so bili tudi letošnji v znamenju peke dobrot. Ker sva oba z mojim velika gurmana in zares uživava v dobri hrani in pripravi dobre hrane, sva letošnje praznike zajela z veliko kulinarično žlico.

Nigellini božični piškoti, orehov kolač, kruhov obroč, pomarančni souffle, zbirka sušijev

Naši malčici želiva dati lepo popotnico za življenje, v smislu, da bi imela dobre spomine na domačo kuhinjo, da bi znala uživati v dobri in raznoliki hrani in da bi cenila predvsem postopek priprave lastnih obrokov, kar se nama zdi zelo pomembno. Vedno bolj se promovira hiter slog življenja, tempo življenja je res vedno hitrejši in včasih bi bilo res veliko hitreje kupiti nekaj že pripravljenega kot pa se kuhe lotiti iz nule. 

Žal potem slišimo in beremo, kakšne vse svinjarije industrija počne s pripravljeno hrano, kaj vse vtika notri in kako z uživanjem takšne hrane škodujemo lastnemu telesu in telesu razvijajočega se otroka. Najpomembnejše se mi zdi, kakšen vzorec prehranjevanja damo otroku že v otroštvu. Takšno hrano kot bo poznal v otroštvu, bo veliko bolj cenil tudi v odrasli dobi. 

z oreščki polnjena pečena postrv, domači rezanci z lososom, dimljeno postrvijo in kozicami, kajzerice, čokoladni souffle, uramaki suši z avokadom in nori algami 

Pri nas doma je bil postopek priprave hrane obred, kamor je bila velikokrat vključena cela družina. Ta obred imava tudi z mojim in s hčerkico, za pripravo hrane si vzamemo čas, kuhava oba, čeprav večkrat slišim opazke kot so - tadva pa ves čas kuhata, nič nimata od življenja, kaj pa druženje itd. Prvič je to daleč od resnice, drugič pa pri kuhi jaz ne vidim popolnoma nič slabega. Še posebno, če znaš na lep in vzpodbuden način vanjo vključiti tudi otroka in ostale člane in nečlane družine, je kuhanje lahko zelo družabno in zabavno opravilo.

Mislim, da so časi, ko je bila v kuhinji samo mama in vanjo ni spustila nikogar drugega, ki bi lahko 'pokvaril njen mir' ali slučajno kaj razmetal, umazal, dal na drugo mesto kot je to določila, že zastarelo, hkrati pa je takšen način razmišljanja kar malce škodljiv, ker se na tak način otroku (in tudi odraslemu) prihrani marsikatero življenjsko izkušnjo. Kuhinja je krasno mesto za učenje samostojnosti, spretnosti, krepitev samozavesti in prevzemanje odgovornosti. Tisti občutek koristnosti, da nekaj pripomoreš k skupnosti in da si za nekaj odgovoren, je že za majhnega otroka zelo pomemben. 


Nekaj opravkov za idejo, kako lahko otrok 2-3 leta sodeluje pri pripravi hrane (pod nadzorom staršev, ki po potrebi priskočijo na pomoč in pokažejo, kako se stvari pravilno počne):

- Priprava zajtrka (npr. mazanje masla in marmelade na kruh)
- Vlivanje pijače v kozarce in skodelice
- Mazanje in zvijanje palačink
- Priprava preprostih jedi po navodilih (zgoraj slika priprave testenin)
- Rezanje mehkega sadja ipd. s topim nožem (ob nadzoru staršev)
- Držanje ročnega mešalnika pri mešanju npr. beljakov
- Pomoč pri izdelavi piškotov (rezanje z modelčki)
- Stresanje in dajanje sestavin v posodo
- Gnetenje testa in valjanje
- Trganje solate in umivanje
- Lupljenje kuhanega krompirja ipd.
- Prinesi mi npr. (posodo, lonček, kozarec, žlico, krpo..) - otrok sam poišče v omari ali predalu in prinese
- Brisanje razlitih tekočin in npr. moke
- Pobiranje raztresenih stvari
- Priprava mize
- Pospravljanje iz pomivalnega stroja, dajanje umazanega pribora v košarico pomivalnega stroja...Pa še nekaj najinih najljubših kuharskih knjig:

Način razmišljanja + recepti - te so nama še posebno všeč:
- Dva požrešna italijana: okusi Italije
- Antonio Carluccio: Testenine
- Dario Cortese: Divja hrana

Recepti:
- Markovič: jugoslovanska kuhinja
- Veliki Pellaprat
- Zmeraj Vendelina
- Felicita Kalinšek - slovenska kuharica

Nekaj vmes:
- Jamie Oliver: Kuhinja do nazga 

Morda ti bo všeč še

2 comments

  1. En čisto mimo komentar bo tole, ampak si ne morem kaj, da se ne bi enmalo zasanjano nasmihala ob pomisli na maminega Velikega Pellaprata. Koliko let otroštva predprazničnih dni sem listala to knjigo, in to celo poglavje slaščic, še posebej čokolatinov, tistih minjončkov s čudovito umetelno glazuro, nikoli ne pozabim. Vesela sem, da je ta knjiga navdih tudi tebi :D Objava je pa krasna. Kup koristniih in prikupnih idej in napotkov, spravila bom povezavo, nam bo še pogosto prišla prav. Pa lep začetek leta! Damjana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na preprost način razloženi vrhunski recepti. Nama je zelo všeč :) Saj te, ki sem jih naštela, so mi samo na prvi pomislek na pamet prišle, v resnici jih je še veliko več. Hvala Damjana in srečnega pa zdrav'ga tudi tebi in tvojim!! :*

      Delete

Smo tudi na Facebooku :)