Predlogi za sprehod in ogled z otrokom: Mlaka

May 01, 2014

Zadnjič smo si vzeli čas za urejanje okolja in se udeležili čistilne akcije. Odnašali smo odpadke, čistili teren, pospravljali vejevje in grabili travo. Čisto slučajno pa je bil, v bližini kraja, kjer smo čistili, slišati tudi glasen zvok regljanja žab. 

S hčerko sva se odpravili pogledat, od kje zvok prihaja in kmalu sva zagledali veliko žabjo mlako, polno žab in žabic, vrste zelena žaba , ki so z vsakim najinim korakom množično poskakale v vodo. Naša malčica je blazno uživala v opazovanju žabje druščine in zvokih glasnega regljanja. Našli smo tudi mrtvo belouško, ki si jo je naša malčica podrobno ogledala. Belouška je kača, temno sive barve in za 'ušesi' ima bele in črne lise. Kača sicer ni nevarna in se prehranjuje z žabami, zato tudi ni čudno, da smo jo našli tam.


Ko sem bila majhna, smo z očetom naredili majhno domačo mlako. Ob vrtu smo izkopali manjšo jamo in notri dali kar tisti kupljeni kalup za ribnik. Nato smo šli na izlet na Ljubljansko barje do bajerja, ki je bil v celoti prekrit z žabjimi mresti in rastlinjem.  Tam vzeli nekaj tamkajšnjega mahu in rastlin, ki so rasle ob bajerju, oče pa je že kupil tudi sadike lokvanja. V vedro smo si dovolili zajeti čisto majhen žabji mrest in vse to smo takrat odnesli v našo domačo mlako. Kmalu se je izleglo ogromno majhnih paglavcev in iz njih zraslo cel kup malih urhov. Od takrat smo imeli tudi pri nas žabe, romantično regljanje ob večerih in vsako leto smo imeli tudi nove in nove žabice.


Privoščite si tudi vi kratek sprehod do kakšne mlake, pokažite otroku rastlinje in živalski svet, ki živi tam okoli J


Lp, U

Morda ti bo všeč še

0 comments

Smo tudi na Facebooku :)