Eksperimenti: Vulkan, ki bruha in ledeni vulkani

July 20, 2017

Saj poznamo bruhajoče vulkančke, zabaven projekt, ki ga imajo v ameriških šolah za domačo nalogo (ne bi vedela, če se kaj takšnega počne tudi v naših šolah)

Ker se mi je že vnaprej zdelo, da bo poskus z vulkanom pri naših požel navdušenje, sem razmišljala, kako bi ga naredila, da bi ga lahko večkrat ponovili in kako bi lahko naredila vulkan kolikor toliko trajen in za večkratno uporabo.

Takole sem ga na koncu naredila skupaj s starejšo. 

Potrebujemo

Stekleničko
Das maso
Mekol
zemljo
lak

pecilni prašek
kis 

Ker je poskus privlačen, imejmo na zalogi celo steklenico kisa in več paketkov pecilnega praška, saj bo otrok zagotovo hotel večkrat gledati in preizkusiti še sam :)


Postopek priprave

Stekleničko za sok oblečemo s pregneteno Das maso in pustimo nekje, da se v miru lahko popolnoma posuši (to traja kar nekaj dni, saj je plast das mase debela - ampak se splača počakati). Nato premažemo naš vulkan z mešanico zemlje in mekola. Ko je to posušeno ga pobarvamo z lakom, da zadeva ostane trdna.

Ko je vulkan pripravljen za uporabo, v stekleničko vsujemo 2 paketka pecilnega praška in na to vlijemo malo kisa. Zadeva se začne peniti in vulkan kmalu začne bruhati. 

Takole smo se zabavali mi
Ledeni vulkani


Potrebujemo

Zavoj sode bikarbone
Vodo
plastične lončke
majhne žogice (npr.frnikole, da bomo nato lahko v vdrtino vlili kis)
polivinil folija za živila
kis

Priprava

Na sredino vsakega lončka prilepimo žogico, nato pa lonček obložimo s polivinil folijo.
Sodo bikarbono zmešamo s toliko vode (ne preveč), da je zmes enakomerna in jo lahko damo v lonček. Napolnimo lončke in jih pokrijemo s folijo. V skrinjo jih damo za toliko časa, da se vulkani popolnoma strdijo. Nato jih vzamemo ven in odstranimo plastične lončke, folijo in žogice. Sedaj so vulkančki pripravljeni, da vanje previdno vlijemo kis (s kapalko ali plastično injekcijo) in opazujemo mini izbruhe.


Morda ti bo všeč še

0 comments

Smo tudi na Facebooku :)