Robinzonski dopust z otroki

June 16, 2017

Kot  že nekaj let nazaj, smo se tudi letos odpravili na isto robinzonsko morje, ki sva ga z mojim dragim enkrat odkrila čisto slučajno in se v to lokacijo zaljubila. Kdor bere moj blog, je že zasledil poročilca od tu :)


Za tiste, ki se sprašujejo, kaj pomeni robinzonsko, naj povem, da je to malce drugačen dopust. Do začetka mojih najstniških let smo bili tudi mi vajeni tradicionalnega morja, rezervirali apartma v turističnem naselju. Ponavadi  je tam tudi množica drugih turistov, ki se na plaži drenjajo kot sardelice in kjer je pri roki vse, od sladoleda, restavracij in lokalov do bazenov, trampolinov, savn, masaž, animacij, otroških dogodkov, glasbe, diskotek in drugega turističnega vrveža. 

Tega, če se greste robinzonsko, zagotovo ne boste imeli pri roki. Na robinzonskem morju je že par ljudi na plaži gneča :) Tudi na špancir malo po promenadi zvečer se ne hodi, ker je promenada pač res zelo zelo daleč stran :) 

Če boste to pogrešali, skoraj zagotovo robinzonski dopust ni za vas. Je bolj za drugačne okuse, za ljubitelje čistega miru, narave in samote. Kjer si sam sebi dovolj in kjer je družba narave najboljša in edina družba :) Mesto je daleč stran, tudi avto je parkiran daleč stran (če je blizu, je to že luksuz) in tudi elektrike ni na pretek (samo za telefon in najnujneše).  S seboj je, v nasprotju s tradicionalnim dopustom, potrebno vzeti precej večjo količino hrane in bolj polno zdravniško torbo (za vsak primer) kot če bi imeli dostop do lekarne in trgovine. Hkrati pa ni potrebno imeti toliko stvari kot na primer pri kampiranju, ker je na robinzonskem dopustu ponavadi kar dobro založen apartma.Odkar smo (razočarani po dopustu iz kataloga - apartmaja tik pod največjim zvočnikom najbolj turističnega dela turističnega naselja), v lokalni turistični agenciji na Korčuli prosili za nastanitev na najbolj tiho in mirno lokacijo, ki jo imajo na voljo in tako prvič v življenju izkusili robinzonski dopust,  smo z robinzonskimi lokacijami kar malce zasvojeni in si težko predstavljamo kakšno drugo varianto dopusta. Tako smo od nekje mojih najstiških let naprej hodili na različne bolj ali manj odročne lokacije.Moj namen ni delanje reklame, zato ne bom izdajala naših točnih lokacij, se pa približaš robinzonskemu, ko nehaš iskati preko Bookinga, preko katalogov in preko odmevnih turističnih ponudb. Takšnih lokacij ne najdeš preko teh kanalov. Iskati se lahko začne po spletnih straneh krajev, ki niso tipično turistični. In od tu naprej, z malo pomoči domačinov, lahko prideš do lokacij, ki resnično vzamejo dih.

Kaj torej počnemo na takšnem dopustu, ko ni zgoraj naštete zabave in ko zvečer ni promenade in posedanja po konobah?

1. Iščemo skrite plaže
2. Iščemo osamljene razgledne točke


3. Pečemo kruh iz ponve4. Iščemo zaklade
5. Opazujemo živali


6. Jemo plodove narave (različno sadje, zelišča, morski koprc, osočnik itd.)


8. Zvečer opazujemo sončni zahod9. Ribolov10. Kuhamo na plaži11. Ustvarjamo
12. Zakopljemo se v morsko travo 13. Vozimo se s čolničkom :)


14. Malicamo na plaži


 15. Plavamo


16. Uživamo v dobrotah 17. Uživamo v tišini


18. Nobenih prepovedi za psa na plaži in v vodi

19. Iščemo skrite poti skozi obmorski gozd 


 20. Improviziramo z igračami
 in še mnogo mnogo več :)

Dobre strani so med drugim čisti mir, narava, počitek od vsega, kar nam ponuja moderni svet :) Poleg tega ni potrebno paziti na stvari na plaži, brezskrbno se lahko kopaš in čez noč pustiš stvari na plaži, brez bojazni pred tatovi in kakšnimi ljudmi, ki imajo slabe namene. Tudi psa lahko brez skrbi pustiš v vodo in na plažo (v bolj obljudenih krajih so prepovedi). Čas preživet stran od razne moderne tehnologije je bogatejši in kvalitetnejši. Vsekakor se je zdravo vsake toliko odklopiti ;)

Morda ti bo všeč še

4 comments

 1. Kako vabljive so vaše robinzonske počitnice. :) Verjetno je to res pravi dopust, saj je popolno nasprotje celoletnega vrveža.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, res je super :) predsezono je pa sploh kjerkoli fajn, ko se ni guzve :)

   Delete
 2. Vaše počitnice so res vabljive. Vendar trenutno sama zelo cenim apartma, kopalnico, posteljo. Ko bo otrok že bolj samostojen in predvsem ven iz plenic pa bi poizkusila takšne počitnice. Drugače pa že sedaj iščemo bolj mirne turistične kraje, vsaj toliko da imajo trgovino in sladoled :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Super Andrea :) seveda, vsak poišče to, kar mu je všeč in kjer se cela družina dobro počuti, to je najbolj pomembno :) Apartma in kopalnica je tudi če se greš takole kot smo se mi - le sladoleda in trgovine pa ponavadi takole res ni blizu. Robinzonsko je res malce drugačno. Je pa prijetno in zanimivo! Vredno poizkusiti :) Mirne turistične vasice pa so prav tako zelo lepe, tudi mi imamo mirne kraje radi :)

   Delete

Smo tudi na Facebooku :)