Preprosti DIY pustni kostumi in dodatki

February 15, 2015

Pust je bil pri nas doma v otroštvu vedno težko pričakovan, saj smo si ta čas zapomnili predvsem po izdelavi unikatnih pustnih mask in kostumov in ustvarjalnem družinskem druženju. Še danes imam v zelo lepem spominu vse to in želim ta občutek pusta pričarati tudi v spomine naše mlade družinice :)

Z ustvarjanjem lastnih kostumov lahko tudi malce prihranimo, čeprav pustni kostumi danes res niso tako zelo dragi, vsekakor pa se izognemu temu, da bomo videli na enem mestu več popolnoma enakih oprav.

Pri izbiri pustnih kostumih za malčke in otroška pustna rajanja, se mi zdijo pomembne predvsem naslednje stvari:
 • Preprosta ideja - da otrok razume, v kaj je napravljen, saj se bo tako lažje vživel in razložil drugim, kaj predstavlja, nekaj kar otrok pozna
 • Preprost kostum - da ga ne ovira pri hoji, sedenju in normalnem gibanju, hoji na wc ali pri menjavanju pleničke, da mu ni prevroče ali prehladno - če je pustno rajanje notri, morda kakšna zelo topla naglavna zadeva ni najbolj primerna 
 • Preprosta obrazna poslikava - sploh za zelo majhne otroke se mi zdi vprašljiva smiselnost pretiranega barvanja obraza (barve lahko dražijo kožo, majhni otroci jih razmažejo in nesejo v usta in oči), poleg tega pa otrok tudi sam pozabi, da je namazan.
 • Material kostuma - kupljeni pustni kostumi niso vedno narejeni iz najbolj kvalitetnih materialov, nekateri lahko povzročijo draženje in izpuščaje
 • Nevarni dodatki (ogrlice in razne težke maske lahko povzročijo zadušitev, prav tako so raznorazna krila metuljev in podobne stvari lahko narejene iz materiala, ki se hitro strga in ven lahko pogledajo nevarne ostre žice in ostre vzmeti, ki lahko otroka poškodujejo)
Takole sva lani, ko je imela obdobje, ko so ji bile zelo všeč žirafice, izdelali pustni kostum žirafe:
Rumen bodi sem pobarvala z rjavo barvo za tekstil in narisala lise 
 (spodaj je imela oblečene navadne rumene hlače in lase je imela spete v majhne rožičke)


Letos se je odločila, da želi biti zdravnica. Izdelava pustnega kostuma je bila tudi tu povsem preprosta, eno od svojih srajc sem porabila za zdravniško haljo, notri všila elastiko in na žep naredila aplikacijo z rdečim križem. Hlače so bele, uporabila sem kar spodnji del njenega belega kimona.

Velik del kostuma predstavljajo tudi dodatki, zato sva v ta namen s skupnimi močmi izdelali zdravniški kovček in ga napolnili z različnimi rekviziti, notri sem ji dala različne prazne škatlice zdravil, prazne embalaže krem, igračko injekcijo, plastične žličke za sirup, gaze, obliže itd. Ne manjka tudi blokec s kulijem za pisanje receptov in seveda štampiljka za štempljanje receptov in za nagrado tistim pacientom, ki so pridni in ne jokajo :)

Takole je potekala izdelava kovčka :

 1. Iz različnih kartonskih plošč in trakov s selotejpom zlepimo skupaj željeno grobo obliko kovčka
 2. Zmešamo mešanico moke in vode, ki jo uporabimo kot lepilo. Trakove papirja polepimo po celotni površini kartona. 
 3. Pustimo, da se kovček posuši (najmanj 1 dan na toplem, oz. odvisno od količine lepila)
 4. Ko se vse skupaj posuši, postane naš kovček zelo trd, veliko trši kot če bi uporabili samo karton. Zdaj lahko kovček poljubno pobarvamo (midve sva uporabili tempera barve, zmešane z mekol lepilom, ker sem želela bolj gladek in obstojen efekt). 
 5. Počakamo, da se posuši (ena noč na toplem mestu je bila dovolj).Kovček sem nato za dodatno trpežnost po kotih oblepila z delavskim lepilnim trakom in nanj nalepila križ, nato pa sem uporabila star pas od enega mojih plaščev in naredila sistem zapiranja na ježke, ki se mi je zdel najbolj prijazen za tako majhne otroke kot je hčerkica. In kovček je narejen, večkrat preizkušen po trpežnosti in upam, da bo preživel tudi bolj grobo igro v vrtcu :) 

Pa veselo pustno rajanje in veliko pustnih dobrot vam želimo :)

Morda ti bo všeč še

3 comments

 1. Super kostum ste naredila...cisto prava mala zdravnica je😄tudi kostum zirafe je simpaticen...
  Tudi nam je moja mami vedno sivala kostums in tradicijo nadaljujem tudi pri mojih dveh otrokih😄

  ReplyDelete
  Replies
  1. hvala Petra :) pustni čas je bil vedno zelo zabaven :) doma narejeno ima vedno svoj čar :)

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete

Smo tudi na Facebooku :)