Divja hrana: Bezgove uhljevke

May 05, 2014

Poznate usnjato črno gobo, ki jo večkrat vidimo v kitajskih jedeh, med drugim tudi v kitajski pekoči juhi?

 Tudi pri nas jo je moč najti. Skozi vse leto. Gre za, na daljnem vzhodu zelo priljubljeno gobo, pri nas pa je kljub pogostosti  zelo nepoznana, a užitna goba, ki jo lahko poješ surovo ali pa kuhano ali pečeno. Posebno primerna je za sušenje, ko je suha, postane krhka in lomljiva, ko pa jo spet namočiš, pa ponovno dobi svojo želatinasto usnjato žvečljivo obliko.  

V Aziji velja ta goba že stoletja za zdravilno, saj naj bi pomagala pri celi vrsti bolezni. Zniževala naj bi holesterol, uravnavala krvni tlak, izboljšala imunski sistem, preprečevala arteriosklerozo, pospeševala krvno cirkulacijo, ima protivnetno delovanje, pomaga pri boleznih oči, ust in grla, kljub temu pa naj bi zahodna medicina opustila njeno uporabo v zdravilne namene, nosečnicam in doječim materam pa se ta goba odsvetuje.

Bezgove uhljevke ali judeževa ušesa (Hirneola auricula judae). Po svoji obliki in konsistenci jih je težko zamenjati s kakšno drugo gobo.  Rastejo na trhlih bezgovih deblih in imajo obliko ušesa, oziroma čašice, na podlago pa so pritrjene brez beta. Zunaj so žametaste, notri pa gladke.


Našli smo jih čisto nepričakovano, med sprehodom po naravi. Takole je izgledalo rastišče:Dodajamo jih mesnim in zelenjavnim jedem že na začetku priprave. Med kuhanjem se močno nagubajo, potemnijo in se navzamejo okusov. Takole smo jih nabirali:


 U

Morda ti bo všeč še

0 comments

Smo tudi na Facebooku :)